Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2016 18:15 - Дуклянската летопис и българите.....!!!
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 3381 Коментари: 10 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дуклянската летопис днес е запазена под формата на препис на латински език от XVII век, но първоначално е бил написан на сръбски. Авторът е анонимен свещенник от град Дукля(днес град Бар, Черна Гора). Лепописът е разделен на няколко части, като основно отразява деяния на готи, славяни и отчасти на българите. Днес се смята, че летописът е написан в края на 12 век(между 1172-1196), което донякъде и обяснява враждебното отношение към българите в летописа, поради това че Българите са били все още са били под византийско робство, от което се освобождават чак през 1185 година. Причината, княжестото Дукля да има негативно отношение към нас, е най вероятно факта, че Българската Държава на няколко пъти е била в война с черногорските славяни, в периодите между Борис I, и Самуил, като последният буквално помита местните велможи, и приединява Дукля към Българската Империя. Ето и самият абзац засягащ българите:
image

Както се вижда, текстът е в не много добро състояние, а в него са поправяни отделни букви. Ето какво гласи той на Български:

"По време на управлението на Владин се вдигнало множество народ от местата по река Волга, от която те взели и името си; от името на река Волга се наричат и до ден днешен вулгари. Те пристигнали с жените, синовете и дъщерите си и с цялото [си] богатство, и твърде многобройни в областта Силодуксия [Sylloduxia]. Начело на тях бел някой си на име Крис [по различнитеи преписи: Kris; Chris; "когото наричали на своя език баре"; dux erat nomine Barris], когото наричали на своя език "каган", което на нашия език означава "цар". Под него имало девет князе, които управлявали и съдели народа, тъй като той бил много голям. И тъй, нападнал Силодуксия, превзел я. После, непобедими, завзели цяла Македония, после цялата област на латинците, които по това време се наричали римляни, а сега се наричат моровлахи, т.е. черни латинци; дори царя [има разминаване в преписите: "l"imperatore di Constantinopoli"; "цезар", "Romanorum imperator"], тъй като той водил с тях многочислени войни, седейки на своя престол, но не могъл да ги победи нито в един бой, изпратил [посланици] и сключил с тях мир. Двата народа много се заобичали един друг, т.е. готите, а те са и славяни, и вулгарите, а най-вече за това, че и двата народа били езичници и те имали същия този език. Скоро вулгарите, вече бидейки в безопасност от всички страни си построили хутор и села и заселили завзетата от тях страна до наши дни".Текстът е любопитен по няколко причини, но се нуждае от няколко важни уточнения. На първо място идеята, че името Българи, идва от името на река Волга, е несъстоятелно и по-скоро съответства на средновековна традиция, народи и племена да се асоциират с различни реки. За пример могат да се посочат племето "Тимочани" живеещи около Тимок, племето "Струмяни", живеещо около Струма и други. Тоест - твърдението че българите били Волгари, няма историческа или научна стоиност, просто характеризира една от традициите в средновековните летописи.

 Името Владин, е явно още едно прозвище на Аспарух. В разлини преписи името варира от "Баладес", до "Владино". Очевидно става дума за просто още едно прозвище на Аспарух, наричан още с имената Аспар-Хрук, Есперерих, и Батай. 

Съобщението че " Те пристигнали с жените, синовете и дъщерите си и с цялото [си] богатство, и твърде многобройни" говори само за себе си, и съвсем ясно посочва произхода на Българите.

Името Силодуксия според известния Хърватски Историк, защитник на тезата за Българският Характер на Самуиловото Царство, и експерт по средновековна история - Фердо Шишич, съответства на "Мизия". Според него, първата половина на думата идва от "ксилон-дърво", а Мизия е била гориста местност. За съжаление това е единственото тълкование, и най вероятно няма да стане съвсем ясно дали Силодиксия е Мизия, без намирането на нови знания.

В текста, титлата Каган, се прикача на Княз Борис, макар че той се е самотитуловал Княз. В самия препис титлата е вписана Cagan, а не Khagan, Chagan, или Kagan, което дава основание да се мисли че не може да се прави аналогия с аварските титли. Трябва да се отбележи все пак че, в Българския Апокрифен Летопис от 11 век, Петър Делян е наречен "Гаган", и е възможно това прозвище да е било автоматично пренесено и залепено на Борис I от автора на летописа.





Гласувай:
3



1. shtaparov - Все пак да не забравяме, че пресе...
31.01.2016 23:20
Все пак да не забравяме,че преселението на Българите е водено от Крис (Барис) по времето на готския (т.е. сръбския) крал Владин,който управлявал в края на V век,ако проследим правилно хронологията. Така че княз Борис "Първи" всъщност не е първи,защото преди него е имало и този Борис,а може би и още някой друг.
цитирай
2. elcho - Да така е, но.......
01.02.2016 12:59
Ако проследим внимателно хронологията, ще се сблъскаме с АВИТОХОЛ- 165 година по нашите земи....!
цитирай
3. morskipesni - Дуклянският презвитер не е поставил нито една дата
01.02.2016 16:50
Когато по-късно Мавро Орбини редактира дуклянската летопис, той съспоставя с други документи датира също доста приблизително. В (тази) летопис има и (тенденциозни?) фактологични грешки, като тази че цар Самуил е опустошил с войските си цяла Далмация.
цитирай
4. elcho - Към morskipesni !!!
01.02.2016 22:50
Играта на думи е била позната още при Фараоните ! Или за да се подчертае нещо много силно се стига до " игра на думи " или сега когато искаме да кажем, че нещо е много скъпо ние казваме - например : това сирене струва 100 трилиона долара !!!?, или този юнак може с една ръка да победи 50 други юнака ! или еди-кой си направил на пух и прах еди какво си !
.........сигурно ме разбрахте !?!
цитирай
5. morskipesni - За съжаление, не Ви разбрах
02.02.2016 10:51
Аз написах за това, което Мавро Орбини е направил. Той е ползвал Дуклянскта летопис (без нито една дата!) , сравнявал е с други вехти документи и е съставил "Царството на славяните", откъдето о. Паисий черпи своята "История".
цитирай
6. elcho - Към morskipesni !!!
02.02.2016 12:20
Ами тогава приемете, че Мавро Орбини е бил много мързелив и не е обичал да работи и в един случаен ден се събудил и видял ,че навън вали дъжд и си казал : Абе що не седна и да напиша някоя простотия , че и без това няма кво да правя !
цитирай
7. marknatan - Текста е менте от 17 в полатински ...
03.02.2016 09:10
Текста е менте от 17 в полатински текстове Ти май-откри най-старите бабини деветини за Вулгарите от Болга Српско оригиналише от 12 век
Кви прави српи в 11-12 век, те гонят, като кръстоносците от Първия поход само българи описват Титлата каган у т нар българи е засвидетелствана и в редовни лат докюменти
Нещо за слонските братя Грим не намери ли на прав српски в оригиналишето

" српски " Кирои мето обърнал в християнството цялото българско племе и по същия начин и те били покръстени във вярат на света Троица"

Преди тва Кироимето оборили в диспут много философи и покръстили хазарите.

та тва ли ти е српксия оригинал от 9 век и кога ако не 17 век са писани теа бабешки тъпни
цитирай
8. elcho - Към - marknatan !
05.02.2016 13:53
Здравей приятелю ! Аз не съм направил коментар под моят постинг и незнам защо ме нападаш така ? Просто давам предложение за дебат, но щом се появи специалист по фалшификати , като теб , то веднага би трябвало да спрем до тук и за това аз спирам за този постинг !
Радвам се за участието ти !
цитирай
9. barin - За Борис I
18.02.2016 14:41
Чувал съм за това, което пише Shtaparov в първия коментар. В една хронология на владетелите от рода Дуло съм срещал Борис- името произхожда мисля от барс- бозайник от сем. котки, който се среща по старите български земи. Що се отнася до Авитохол и именника- датата е 26 март и от 1998 г. винаги го празнувам с няколко мои приятели. Не спорим за годината- някои казват 153, повечето-165. Хубава тема, поздравления, Elcho
цитирай
10. elcho - Аз ще поровя още малко за това , защото...
19.02.2016 13:18
и аз малко се обърквам , но много разчитам на Арабските летописи. И ще поровя и там.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 288448
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930