Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2016 16:48 - Българска Историческа Истина! Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 1295 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Балхара

Някой казват че такава държава няма. И че тя нямала общо с нас - българите. Но ето днес, има седем стоки, които в целия Среден Изток се назовават "Булгар"... А ги правят не у нас, а на пределите на същата тази Балхара. И докато за нашите българи е неизвестно че да си купиш "Булгар" килим е по голямо богатство и качество от персииския, и с по дълга традиция, то за изтока това е неуспорим факт. Остава само ние да си отворим очите на изток... И да видим това от което някой ни забраняваше.
       image

Етнонимът Българин е едно от най неясните и дискутирани до ден днешен въпроси. Тук няма да излагам различни за и против за теориите, макар че вече е напълно сигурно че етнонимът ни е пряк дериват от иранските езици и означава "бял; висок", както доказва Иван Т. Иванов, в негови изследвания. Факт е обаче че името ни си бе загадка, за разлика например от етноним като "славянин", който има чиста и добре позната етимология с аналози в различни западни езици. 
В модерният китайски Българите са познати като Ба-го или Бао-Гуо. Днес се предполага че древното название булгар е познатото ни от техни източници "пу-ку", или "бу-гу". Тези две имена са споменавани многократо от 103 преди христа до 8ми век след новата ера. Местообитанието на товз племе се е Централна Азия, и земите северно от Хиндокуш, западно от Сърдаря и от двете страни на Амурдаря. Трябва да се отбележи че в миналото двете реки са имали различни корита, който не съвпадат с днешните.

    image
Китайските хроники говорят за изместване на българската административна Йерархия на запад, от централна Азия към Северен Кавказ. Титлата Сулифа за вожд на българите Пуку фигурира, в централна азия, а по късно в 10 век Ал Масуди споменава за титла Сулифа между Черните Българи на Бат Боян и главният им град Семендер. В Централна азия титлата сулифа е записана за владетел "Сулифа Кенан Баин", което вероятно означава Сулифа Кан Баян. Факт е че китайците не използват титлата Хан. И до днес има спорове относно етимологията на титлата, защото е широко признато че тя е без близък аналог, и изкривеното китайско название прави почти невъзможно нейното дефиниране.

      image
За миграцията на българите, говорят и погребалните ритуали. В некрололите на Бишкекската долина на Южен Таджикистан(северна Бактрия), по поречието на река Кафир-Ниган, приток на Чейхун, повечето от погребеният показват почти 100% съвпадения с гробовете по южното поречие на Волга. Некрополите в северна Бактрия имат много общо с тези в Дунавска България и Северна Добруджа. Редица събития провокирали българите да напуснат Бактрия. натискът от северните тюркски племена и промените в климата принудили Българските земеделци и скотовъдци да се преселят. След разпада на Гръко-Бактрииското царство тази тенденция ставала все по осезаема. през 3 век, Бактрия претърпяла редица войни, а плодородните земи ставали все по-малко, за нарастващото българско население. Всичко това довело до масови български преселения, към района Северно от Кавказ и то още от 2век.


Показателно е и че след 2-3 век в Бактрия вече нямало некрополи, каквито за пръв път се появили в Северен Кавказ. Може да се заяви смело че българите са обогатили доста културата на късните сармати. По време на преселението българите се влели във вълната на множеството източни европеидни народи нахлуващи към Европа, но избрали земи, който са били ключов търговски път. Твърди се че през 4ти век българите са били част от Хунската Конфедерация, като самостоятелен независим съюзник. 

 




Гласувай:
3



1. barin - За публикацията-положително
15.02.2016 21:36
Само хубави думи мога да кажа. Интересни карти си поставил за старите български държави.Може да се проследи хода на преселенията на българите.
цитирай
2. elcho - Моята мечта е........
16.02.2016 13:22
Да се върна още по-назад във времето на нашите прадеди !
Вече съм стигнал на около 4-5000 год., но още се въздържам да пиша за това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 287604
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930