Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 18:15 - Критичен разбор на ново генетично изследване сред българите
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 1648 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Наскоро се запознах с ново генетично проучване, публикувано в Human Biology, Winter 2015, т. 87, стр. 19–28:1 “Mitochondrial DNA Suggests a Western Eurasian Origin for Ancient (Proto-)Bulgarians” (Митохондриална ДНК указва западно-евразийски произход на древните българи). Освен резултатите от изследванията, които потвърждават силно преобладаващия местен балкански и западно-евразийски произход на българите — както на съвременните, така и на древните — материалът е ценен и като пример за добра методика.
В него са описани методите за извличане на ДНК от останки на предполагаеми древни българи,2 разглежда се представителността на бройката и се правят директни сравнения с преобладаващата генетична картина на днешните българи и други народи, европейски, азиатски и африкански.
Ето извадки от изводите на авторите:
„Сравнихме хаплогрупите от нашите древни проби с тези от пробите на съвременни българи. Основната хаплогрупа H (H, H1, H5 и H13), преобладаваща сред европейските популации, се среща с честота 41.9% сред съвременните българи и се наблюдава в 7 от 13 древнобългарски проби.3 Останалите от древните mtDNA принадлежат към следните западно-евразийски хаплогрупи: HV1, J, J1, T, T2 и U3. Сред съвременните българи са съответно с честота 0.2%, 7.9%, 1.3%, 10.6%, 6.3% и 1.9%. Не открихме свидетелства за източно-азиатски хаплогрупи (F, B, P, A, S, O, Y или M) и африкански (L). По тази причина нашите резултати не подкрепят теориите за монголо-алтайския и хуно-татарския произход на древните българи. […] Древнобългарската mtDNA се позиционира сред югоизточните и южните европейски популации, включително тази на съвременните българи. Древните българи са генетично отдалечени от северните и западните европейци и народите от Близкия Изток и Кавказ. Волго-уралските и арабските популации са най-отдалечени от древните българи. И така, нашите резултати указват, че древните българи са генетично сродни със съвременните българи и с някои югоизточно европейски и италийски популации. Предстоящи анализи на проби от човешки останки, намерени на територията на България и датирани към различни периоди (започвайки от третото хилядолетие пр. Хр.) ще доизяснят генетичния облик на древните популации, обитавали днешните български земи.“
Казано на обикновен език, генетичният облик на хората, населявал нашите земи в древността, е почти еднакъв с този на съвременното българско население. Той се свързва с облика на популациите, обитавали Балканите и класическа Херодотова Скития (западната евразийска част на която е днешна Украйна) поне от началото на писаната история. Ако трябва да дадем етнически определения на тези популации, това са трако-илирийците и скито-сарматите или кимерийците, от които извеждат произхода ни практически всички древни летописци и всички начетени възрожденци.
 Изводите на базата на антропометрични измервания съвпадат с изводите на новото генетично проучване — днешните българи имат преобладаващо европейски, в частност — местен балкански и западно евразийски произход. Но, решен да подкрепи свои лични предубеждения и неуморната работа на свои приятели-„памиролози“, авторът в един момент е принуден да прибегне до озадачаващи изследвания върху… зъбите на българите, като ги прекарва през италиански популации, за да ги свърже неубедително с азиатско влияние.
Значи, уж точната наука антропология, която трябва да потвърждава или да отхвърля субективните исторически тълкувания, всъщност се ръководи от инструкциите на политпросветни разбирания за историята и антропологията. Изумително, нали? Като градивна критика, мога да препоръчам на специалистите по генетика да продължат проучванията си, като се предпазват от вмешателството на учени, които са некомпетентни в областта на генетиката и със съмнителна добросъвестност, тъй като многократно са доказвали неспособността си да отделят собствената си работа от предварително съставени мнения.



Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Благодаря, интересно
26.03.2016 20:16
Не съм от изкушените по темата, но наблюденията през длъжкия ми живот са същите. И съвпадат с изследванията на историка Петър Добрев. Слава Богу, тюркската теория все повече отстъпва. Но, познавам млад българин, който вярва, че сме тюрки, особено ... шопите. Но, това е дълга тема, затова от сърце пожелавам на учените да разкрият гените и на печенеги, и на кумани. Не вярвам, че тюрки биха били приети с отворени обятия. Нали Кубрат отхвърля тюркската хегемония именно защото сме европеиди, с друг нрав и култура.
цитирай
2. elcho - Бих казал същото и аз !
26.03.2016 20:55
Всъщност много народи се опитват да ни претопят в техните битиета, но не знаят / или знаят /, че ние сме си уникални !
цитирай
3. chetohche - КУРО КОРО ХОРО КОЛО КОЛЕЛО КУ-ЛО КУ-РО
27.03.2016 18:25
Линеар А:

ku-ro „цяло, всичко“: не е ясна връзката с индоевропейско *kwol-, семитско *kul или етруско churu със същото значение.
цитирай
4. elcho - Ами обърни внимание на.....
27.03.2016 20:04
ku-ro и churu ! Едното започва с " К " а другото с " Ч " !
Или как се казва --Чайник или Кайник ??!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 288599
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930