Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2016 11:14 - БОРАК покръсти България !
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 11.04.2016 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще започна с името на ювиги хана. Всички го знаем като Борис-Михаил. Първото име се предполага, че му е по рождение. Но след като този български владетел е по род българин, очевидно, че Борис не е неговото истинско име. Името Борис при българите не съществува.
Историята не е запомнила името на този български хан.

Неговото истинско име е Борак !
Чувате го за първи път. Ще ми се да вярвам, че ще дойде момент, в който ще го открием вдълбано в каменна колона или надпис. Когато заслужим.
Вероятно на мнозина това име звучи познато и вече прехвърляте наум образи и наименования, с които да го свържете. Ще ви подскажа. Името, което в един момент ще избликне във вашата памет, особено в тази на ловците, е Барак. За някои ловци Барак е порода българско ловно куче, други са си кръстили кучето Барак. Това име се е запазило повече от 1100 години. Преминало е даже и през турското иго в България, довело до почти пълна забрава на българското и историята ни. Появило се е за първи път при цар Симеон Велики като име на куче – Борак или Боракс. Да припомня, че кучетата за българите от Първото българско царство са били свещени животни и не са използвани за жертвоприношения. Постепенно с годините името се е променило и е добило сегашния си вид.
В официалната версия на историята за приемане на християнството в България по мое мнение има един важнен въпрос, който не е получил отговор: Поради каква причина се е наложило официалното приемане на християнството за държавна религия да бъде насила.
Привидната логика не дава верния отговор. България по това време е наброявала около 250 000 души, включително славяните. Те от своя страна, с малки изключения, вече са били християни или бихме могли да кажем, че в тази огромна територия, управлявана от българите, християнството е била преобладаващата религия, а вярата в Тангра с всяка изминала година е губила от своите привърженици сред българския народ. Защо е трябвало да се насилват нещата, вместо търпеливо да се изчака и християнството да стане официална религия плавно и без насилие? Даже и във властващите български родове, включително ханския е имало християни. Да, не са били долюбвани и са възприемани от част от аристокрацията като родоотстъпници, но ги е имало.

Няма да правя аналогия с официалната история, а ще ви кажа каква е истинската причина за по-бързото от отреденото му време приемане на християнството за официална религия.
Било е поставено под въпрос съществуването на България на Балканския полуостров като държава
Независимо от преговорите, водени между България и Рим и между България и Константинопол, независимо от войните, които е загубила България, нищо не е налагало приемането на християнството по начина, останал в историята – тайно от ханския род и с почти пълно унищожение на българските властващи родове.
Основната и истинска причина за по-бързото приемане на християнството в България е била тайната договорка между Рим и Константинопол, станала достояние в българския владетелски двор, че ако българите не се причислят към едната или другата църква – Римската или Константинополската, обединената армия на източното и западното християнство ще унищожи България като държава и територията й ще бъде поделена. Имайки предвид, че България по времето на хан Борак е губила войните си с Византия, губила е и войни с по-слаби противници, е било повече от ясно, че стигне ли се до противопоставяне на войските на Източната и наследниците на Западната римска империя, ще загине.
Приемането на християнството от хан Борак, останал в паметта на историята като княз Борис-Михаил, не само е съхранило целостта на България, но и я е запазило като държава. България днес съществува заради това изпитание, от което българският владетел е излязъл с чест, въпреки пролятата кръв.
Колкото до християнството като религия, без да звуча грубо, мога да кажа, че малко го е вълнувало. Тъй както е било и абсолютно безразлично на Константин Велики, въвел го като официална религия в Римската империя.

Християнството е трябвало да бъде прието, за да оцелее България като държава, но и вътрешните закони е трябвало да бъдат спазени като бъде чуто мнението на народа по този изключително важен въпрос. Тогава, а и до падането на България под османско иго най-важните въпроси в държавата са се решавали от целия народ чрез допитване. Референдумът, както днес го наричаме, не е съвременно изобретение.
Въпросът, на който е трябвало да отговори народът, е иска или не да приеме християнството като официална религия и ако отговорът е „да“ чие върховенство да се признае – на Рим или на Константинопол. Първата част на въпроса не е будела съмнение, че ще бъде приета от народа. За втората нямало яснота, защото поселенията на запад от днешна Сърбия приемали върховенството на Рим, а тези на изток – на Константинопол.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 288568
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930