Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 21:06 - Българите в очите на другите........
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Из „Анонимен латински хронограф" от 354 г. н. е. От първия син на Ной - Сим, произлязоха 25 народа. Те живеят на изток.    Имената на синовете на Сим са: Елам, от който са еламците; Асир, от който са асирийците; Арфаксад, от който са халдеите; Лух, от който са лазите; Харам, от който са игурите или етхес; Лебул, от който са лидийците; Гатсера, от който са гасфените; Халмодат,от който са индиите; Сала, от който са бактрийците; Арам, от който са арабите; Идурам, от който са гамериите; Одерма, от който са мардиите; Лезел, от който са партите; Десмем, от който са гедрусите; Асал, от който са хискиите.   Асал породи Мелхи, който имаше двама сина - Мелхи и Мелхиседек. Авимелех, от който са хирканите; Сабеби, от който са араните; Мемсвир, от който са армените или амените; Евилат, от който са гимнософистите; Зиези, от който са Българите.  Перси и влъхви и българи са едно и също. Всички те са пришълци по тази земя”. 
Средновековен летопис “Българите и Пугурите, техните жители, бяха някога си християни; а когато един чужд народ достигна господство (зацарува) над оная страна, те бяха наречени Хазари по името на по-стария брат, който се казваше Хазариг. И стана тоя народ силен и се разшири”.    Патриарх Михаил Сирийски 1126 г. "Сблъскваха се два народа, на които бягството никога не беше помагало по време на сражение. И готите, и Българите са учудени, че се намират люде, подобни на тях и че намират всред човешкия род противник равен на себе си...Те, Българите, които никога не се съмняваха в победата си и на които се очудваше светът...! Това е народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал - народ, който е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля. Народ, в който бойното поле прославя рода, понеже у тях без колебание се смята за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение. По-рано, те - Българите - вярваха, че светът е открит за тях, сега смятат, че за тях е затворена само онази част от земята, която ти пазиш! "     Патриарх Магнус Феликс Енодий в “ Похвалното си слово за готския крал Теодорих" V в. н. е. ...”страшните по целия свят Българи”.    Касиодор Сенатор VI в. н. е “Кробат, господарят на България и на котрагите, оставил петима синове и им завещал по никакъв начин да не се итделят един от друг, за да владеят те навсякъде и да не робуват на друг народ”.    Теофан Изповедник VIII в. н. е. “Българите са огромен, могъщ и войствен народ, който е подчинявал всички съседни народи. Един техен конник може да излезе на глава със 100 или 200 конника на неверните. Когато тръгват на война те се нареждат в редици – отпред са стрелците с лъкове, а отзад се нареждат жените и децата”... Абу ал-Хасан Али ибн Хюсеин ибн Али ал-Масуди X в. н. е. “Думата Българин значи достоен, мъдър човек."   Джагфар Тарих – историята на Волжските българи 1098г. “ В България по времето на хан Крум думите означаващи лъжа, предателство, измяна, нодобросъвестност, скъперничество, завист, клевета са непознати”.   Мишел дьо Монтен – “Есета” XVI в. н. е ..”Именникът на Българските Канове” е най-старата българска летопис. Първата му част е съставена при управлението на кан Аспарух, а е дописан през втората половина на VIII в. Оригиналът е съставен на езика на древ­ ните българи. Доказателство за това са календарните термини по 12-годишния животински циклов календар и числителните редни.

Д-р Хари Салман “Българската държава е между седемте световни цивилизации”.

Проф. Шигеоши Мацуяма “Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която бългаският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.

Проф. Геза Фехер “В човешката история има 28 цивилизации и една от тях е българската” 
сър Арнълд Тойнби “България, спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий е заслужила уважението не само на другите славянски народи, но и на човечеството и това ще бъде така, докато влагаме истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност. България не само е спасила великото дело на Кирил и методий от пълно заличаване, но по своите земи тя е развила, обогатила и усъвършенствала това неоценимо наследство”.     Роже Бернар “Симеон е бил българският Карл Велики и дори по-щастлив от него, защото е положил основите на национална литература”.     Алфред Рамбо “Старобългарската литература постига високо развитие по-рано, отколкото литературите на другите славянски страни. Тя е със столетие по-стара от руската литература”.      Акад. Дмитрий Лихачов “Волжските българи съществуват като народ и сега под наименованието “татари”.    Реза Х. Бариев, д-р на философските науки “Въпреки, че ни смятат за татари, всъщност ние сме българи. Ние сме най-близки родственици с българите от Дунав. Просто едните са останали на Волга, а другите са отишли до Дунав и са се смесили със славяните”.    Талгат Таджмудин – Шейх ул-Ислам, Мюфтия, председател на духовния съвет на мюсюлманите в Русия и Европейските страни “Историята свидетелства, че румъните са живели дълго време в близък контакт с българите, които са разпростели своята власт в отвъд дунавските земи. На този съвместен живот румъните дължат своята цивилизация през Средните векове”.     О. Деншиану “ Българите стоят в основата на човешката цивилизация”.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 287683
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930