Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 22:12 - БЪЛГАРСКИ АПОКРИФЕН ЛЕТОПИС....???!!!
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 2363 Коментари: 2 Гласове:
-1



Творбата, възникнала през периода на византийското робство, е известна на историята от един единствен препис, носещ името: „Сказане Исае пророка о последнемь времени“. По-голямата част от апокрифа има летописна форма и легендарно-историческо съдържание. За написването на апокрифния летопис неизвестният автор следва разглеждането на световните събития единствено във връзка и по отношение на българското битие. Характерна тенденция в Апокрифния летопис е прокарана в увода му, като един вид посочено, че българите са „богоизбран народ”, че те са били предопределени от самия Бог да се заселят в земите южно от Дунава и там да създадат своя държава.
image
Тракийски надписи от с. Езерево и с. Кьолмен
Като изпълнител на тази повеля анонимният автор ни представя старозаветния пророк Исая, комуто Бог бил поръчал: „Исае, възлюблени ми пророче, иди на запад от най-горните страни на Рим, отлъчи третата част от куманите, наречени българи, и насели земята Карвунска, която опразниха римляни и елини“. Идеята за „богоизбран народ”, прокарана в увода на Апокрифния летопис, е подсилена от стремежа на автора да подчертае, че още от самото начало на своята история българският народ тръгва по пътя на напредъка и че редица негови владетели се проявяват като големи строители и мъдри ръководители, осигуряващи щастие и благополучие за своите поданици. В такъв смисъл са очертани такива български царе като Слав, Испор (Еспарих), Борис, Симеон, Одолеян (Делян) и пр. Ударението на летописа попада върху значимите дела като строеж на градове, особено през езическата епоха или строеж на църкви през християнския период. Самия Исай анонимният средновековен автор го прдставя като първи водач на българите, който ги отделя от своите единоплеменици и по Божията воля ги насочва към Карвунската земя. Ако бъде направена аналогия с Библията, където пророците определят бъдещето на царството като Божии избраници, то Исай не може да бъде считан за цар, а за пророк, подобно на Мойсей. Следователно пророк Исайа от Апокрифния летопис не се нарежда сред царете. Що се отнася за твърдението, че българите се отделили от куманите, то в редица документи съществуват успоредици за подобно народностно отделяне. Само че византийските извори невинаги съобщават името на голямата общност или дават друго название. Понякога вместо кумани стои хазари. Например преводната хроника на Симеон Логотет потвърждава отделянето на българите от техните единоплеменници, но без да бъде посочено общото име на тези единоплеменници, което означава, че официалната българска историография през Средновековието приема факта на отделяне от една по-голяма общност за достоверен. Той е потвърден също така и от Теофан Изповедник, патриарх Никифор, както и от латински хронисти. От Български апокрифен летопис от ХІ век ясно личи, че авторът приема и се опитва да представи българите за предопределен от Бога народ да се засели в днешните ни земи, съответно още в ранното Средновековие идеята за българите като богоизбран народ е била позната на анонимния автор и тя е записана най-прилежно от него.



Гласувай:
1



1. fenor - И падането на България под византийска власт ...
09.05.2016 21:04
... ли е "робство" бе elcho. Че тя Византия е християнска държава и се разделя официално и драматично с латифундиите и робовладелските елементи в икономиката си още при Юстиниан Ринотмет/края на 7-ми век/ и се превръща във феодална държава с военно повинна селско-земеделска икономика. Кога стана пак робовладелска? Ти доколкото гледам имаш претенции за историк, май и университетски възпитаник си, къде отиде обучението по история. Или май за по лесно в България всяка загуба на държавност се нарича робство. Така се нарича и загубата на власт от някоя партия или политическа групировка щото е паднала от власт и я сърби ръката. Така историята на България става робска, а народа ни и от Раб божи и борец за собствена национална държава се превръща в пожизнен роб на този и онзи. Асеневци от робство ли освобождават българите, бе айол. Ние пък си мислехме че възсъздават държавност българска. И после други/ или пак същите/ пък хулят българина, че нямал самочувствие и национално самосъзнание. С такива "просветители", набиващи му в главата робска съдба и празнословни апокрифи какво друго да очакваме. ...? Пак добре, че българите са твърдоглави та чат пат помнят историята си. А вие....
цитирай
2. elcho - Абе май си прав !
11.05.2016 13:37
То робство никога и никъде не е имало, а само ПРИСЪСТВИЕ , така, че забележката ти е правилна и аз я отчитам с уважение.
А до колко хората са го отчитали като робство, то аз не съм бил свидетел и очевидец и не мога да преценя нещастието , но ако ти си бил там и си видял всичко и ти се е сторило, че не е така, то аз се извинявам пред теб с дълбок поклон... !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 286439
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031