Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 13:12 - Урфил -Съставителят на българската азбука ?!?
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 1199 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.05.2016 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Българският епископ, чиято азбука е оригинала на Кирилицата
Кой е съставил кирилицата? На св. Кирил се приписва  друга азбука - глаголицата. А кирилицата? Официалните историци мълчат, за да не засегнат чужди интереси. През 4 век в българските земи един християнски епископ - Урфил - съставя азбука и превежда Библията на нов език - "готски". Германия го почита така, както ние почитаме Кирил и Методий - като създател на германската писменост и основоположник на германската литература. Но... В Германия тази азбука не се използва. Използваме я ние в България, където е съставена, използват я и други страни в  Източна Европа. Кои са всъщност готите? Германски народ ли са? Българският професор в Берлинския университет д-р Ганчо Ценовустановява и доказва, че древните народи готи и гети по нашите земи са един и същ народ и това сме ние - българите. Древните летописци (най-вече гръцките) наричат едно и също население на Балканите ту готи и гети, ту българи и славяни. Преди да станат "славянски", "седемте славянски племена" са седем гетски/готски племена.    

  От кога е днешната българска азбука? Eпископ Урфил превежда Библията за българите. Германците си присвояват Урфил, прекръщават го на Улфила/Вулфила, за да звучи "по-немско", присвояват си и неговото дело, но то е епохално за нас - българите. И преди него отдавна съществуват български писменост и, но от него води началото си азбуката, на която пишем днес.
 
  Ето какво казва официалната версия за Урфил:       Улфила (ок 310-383), лат. Ulfila, Gulfila) от Никополис ад Иструм (днешното селище Никюп - до Търново) е готски епископ, мисионер и преводач. Известен е с това, че превежда библията от гръцки на готски, с което поставя началото на германската литература. За целта Вулфила създава готската азбука.  

 
А ето как са нещата в действителност: Древнобългарски азбуки "Готска" азбука на Урфила image

  Кирилица   image     Прието е да се смята, че кирилицата е съставена от Св.Климент - ученикът на братята Св.Св. Кирил и Методи, но тази теза не е подплатена документално и е малко вероятна. На кирилица са написани основните съчинения на старобългарската литература. До преди десетина години тази азбука ползваха за своя писменост повече от 300 милиона души. Така наречената "готска" писменост е създадена на територията на България. Написва я "вестготският" епископ "ариан" Улфила (Вулфила). Той е роден през 311 година в Мала Азия (също като св. Климент Охридски) - в Кападокия. Някъде около 348 година Улфила създава "готските" букви и превежда Библията на "готски" език. Умира през 380 година в Константинопол. Оригиналната Улфилова азбука най-вероятно е пълно копие на кирилицата, но за съжаление не е достигнала до нас. Науката твърди, че най-старият известен документ съставен чрез тази азбука е "Сребърният кодекс" писан през 520 година в Равена (близо 200 години след съставянето на азбуката). Днес се пази в университета на гр. Упсала, Швеция. Емил Живков - Зиези
 
image
Сребърната Библия в библиотеката на университета в Uppsala, Швеция, считана за национално съкровище на Швеция

 Погрешно някои историци считат, че пазеният в Упсала "Сребърен кодекс" е препис от Библията на св. Урфил.
Доказано е, че той е съзнателен късен фалшификат от 17-ти век, поразително съвпадащ по време с изобретяването на ново мастило (сребърния нитрат) от Йохан Глаубер и с решението на Хабсбургите да набавят липсващите „исторически” доказателства за ранното покръстване на техния народ.
Фалшификаторът е създал "азбуката" си по лангобардски ръкописи, писани с гръцки и латински букви. И езикът, и "азбуката" нямат нищо общо с готските, предадени ни от Етикус Иструс, св. Йероним и Храбан Мавър (те даже и никога не са я наричали готска, а гетска). В стилно отношение българските преписи на Библията от 9-ти век излъчват много по-голяма древност, отколкото "Сребърния кодекс", който уж бил писан през 6-ти век.   "
Новият закон"

 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 287784
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930